Pentru a-l prinde pe Horea, nobilii au pus pe capul lui un premiu de 300 de galbeni. Pasurile de trecere în Țara Românească și Moldova erau riguros supravegheate, ca nu cumva capii revoluției să fugă acolo. Guvernul din Viena a intervenit și la Constantinopol, pentru ca turcii să nu dea azil răsculaților transilvani.
Au fost prinşi prin trădare, la 27 decembrie 1784, fiind vânduţi autorităţilor de către pădurarul Anton Melzer din Abrud.
În 30 ianuarie 1785 a căzut prizonier și Crișan, trădat de nouă țărani greco-catolici din Cărpeniș, căpeteniile lor fiind preoții greco-catolici din acel sat, tată și fiu (Popa Moise/ă și Popa Moise/ă cel Tânăr). Arestații au fost depuși la Alba Iulia.
S-a constituit o comisie de anchetă, condusă de baronul Anton Iankovic, care a cercetat desfășurarea răscoalei și pe cei trei conducători ai acesteia.
Crișan s-a spânzurat în închisoare[unii istorici pun la îndoială teoria aceasta], iar Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse prevăzută de Constitutio Criminalis Theresiana, prin frângerea cu roată. În ziua de 28 februarie, orele 9:00, a început procesiunea execuției. Horea și Cloșca au fost transportați în două care separate, având alături până în momentul execuției pe preotul Rațiu din Maierii Bălgradului. Procesiunea era încadrată de un escadron de cavalerie de Toscana și aproximativ de 300 de pedestrași și husari.
Comentariul ActaDiurna: Să nu uităm că pînă la ora actuală nu dispunem de traducerea în limba română (din latină) a proceselor verbale ale acestei bestiale execuții…..prevăzute în codul său de legi de „umanitaristul” (adică iluministul) imperiu austriac, cel mult „civilizat” și „avansat” (ca să nu-i zicem „multilateral dezvoltat”).
Vasile Ursu Nicola / Horea, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784
|
Ion Oargă / Cloşca, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784
|
Gheorghe / Marcu Crişan, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784
|
Pe Dealul Furcilor (astăzi Dealul lui Horea), în jurul podiumului amenajat, au fost aduși cu forța între 2.500-3.000 de iobagi români, câte trei tineri și trei bătrâni, din peste 400 de sate din cele patru comitate apropiate, unde s-au desfășurat principalele evenimente ale răscoalei.