Scrisoare deschisă

 

Înalt Preasfinţiei Sale,

ÎPS Dr. Serafim Joantă,

Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

Hamburg, 28.12.2016

 

Înalt Preasfinţia Voastră,

Suntem un grup de credincioşi compus din mai multe familii din cadrul Parohiei Sf. Ioan Botezătorul, Hamburg, Germania. Parohia noastră a fost înfiinţată în noiembrie 2006 de către ieromonahul Calinic Vintilă, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţiei Voastre.

Prin prezenta scrisoare deschisă, dorim să facem cunoscută tuturor credincioşilor, ierarhi, clerici şi mireni din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei si Luxemburgului o nedreptate care s-a săvârşit aici la Hamburg prin retragerea provocată din funcţia de preot paroh a părintelui Calinic Vintilă.

Fiind ţinta unor ameninţări şi presiuni rău-voitoare, manifestate în mod perseverent şi întru ascuns faţă de restul enoriaşilor, în vara acestui an, după aproape 10 ani de păstorire, părintele Calinic Vintilă a fost nevoit să se retragă din parohia noastră. Înalt Preasfinţia Voastră aţi fost de acord cu retragerea sa din funcţie, deşi aţi cunoscut circumstanţele defavorabile în care ea s-a produs. Dezacordul nostru si cererea noastră explicită de a-l păstra pe părintele Calinic Vintilă la Hamburg, pe care le-am făcut cunoscute atât la vizita Înalt Preasfinţiei Voastre din data de 10 iulie a.c., cât şi prin scrisoarea noastră din 23 iulie a.c. adresată Mitropoliei, nu au cântărit îndeajuns în hotărârea dumneavoastră. Această scrisoare a avut 135 de semnatari, mulţi dintre ei ctitori si binefăcători ai bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Tegelweg 151, Hamburg, în care funcţionează parohia noastră. Suntem profund dezamăgiţi şi totodată îndureraţi de faptul că Înalt Preasfinţia Voastră aţi ignorat cererea noastră.

Retragerea provocată a părintelui Calinic Vintilă este efectul unei nedreptăţi care nu îşi are locul în Biserica lui Hristos, ea fiind totodată în contradicţie cu realizările Sfinţiei Sale: însăşi existenţa parohiei noastre şi achiziţionarea bisericii proprii din Tegelweg 151, Hamburg se datorează în primul rând strădaniei părintelui.

Înlăturarea părintelui este totodată un act absurd, întrucât în Hamburg existau deja două parohii: Parohia Sf. Ioan Botezătorul şi Parohia Sfinţii Martiri Brâncoveni. Aceasta din urmă a fost înfiinţată relativ recent la sugestia părintelui Calinic, iar părintele paroh Vlad Manolache a reuşit să închege în jurul său o comunitate destul de numeroasă. Astfel, acei credincioşi care nu l-ar fi agreat pe părintele Calinic puteau participa la slujbe ortodoxe în limba română în cadrul Parohiei Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Înalt Preasfinţia Voastră, comunitatea noastră de credincioşi nu este de acord cu eliberarea din funcţie a părintelui Calinic Vintilă.

În urma îndepărtării părintelui Calinic Vintilă şi datorită modului incorect în care s-a produs aceasta, noi nu ne mai regăsim în Parohia Sf. Ioan Botezătorul, pe care am sprijinit-o ani de zile. Deşi mulţi dintre noi suntem ctitori şi binefăcători ai bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Hamburg, am ajuns să frecventăm actualmente şi biserici ortodoxe de altă jurisdicţie (rusă, greacă, sârbă…), întrucât noi şi părintele nostru suntem trataţi fără dragoste părintească şi, mai mult decât atât, cu indiferenţă de către Înalt Preasfinţia Voastră.

În al doilea rând, prin prezenta scrisoare vrem să aducem la cunoştinţă două dificultăţi majore cu care ne-am confruntat în comunicarea şi conlucrarea cu Înalt Preasfinţia Voastră:

 1. Lipsa de transparenţă: am constatat cu tristeţe că unii dintre credincioşi ţin legătura direct cu Mitropolia, în ascuns faţă de restul credincioşilor şi faţă de preotul paroh, în scopul subminării preotului paroh, fără a fi descurajaţi de către Înalt Preasfinţia Voastră.
 2. Atitudinea subiectivă, cu caracter părtinitor: o parte dintre credincioşii parohiei noastre, care s-au despărţit de părintele Calinic Vintilă şi au venit cu reclamaţii la Mitropolie împotriva părintelui, în ascuns faţă de Sfinţia Sa şi faţă de restul parohiei, au fost susţinuţi de Înalt Preasfinţia Voastră, în timp ce opiniile şi propunerile noastre, ale fiilor duhovniceşti ai părintelui Calinic Vintilă, nu au fost luate în considerare.

Aceste dificultăţi se cer grabnic surmontate, ele putând în timp afecta şi funcţionarea altor parohii din cadrul Arhiepiscopiei noastre.

Ne adresăm prin această scrisoare deschisă tuturor credincioşilor din Eparhia noastră, şi în primul rând Înalt Preasfinţiei Voastre, cu rugămintea fierbinte de a ne ajuta să găsim soluţii la problemele semnalate. Se cuvine ca aceste soluţii să fie rezultatul unei conlucrări de bună credinţă, care să se desfăşoare într-un mod deschis, transparent şi accesibil tuturor credincioşilor. În acest scop am înfiinţat pagina de internet

 www.comunitatea.deunde vom informa în continuare despre demersul nostru. De asemenea, aşteptăm sugestii pe adresa de mail a Comunităţii noastre: info@comunitatea.de

Semnează: Comunitatea creștin-ortodoxă română Sf. Ioan Botezătorul din Hamburg

Reclame

4 gânduri despre “Despre faptele ierarhilor noștri din diaspora. Azi Serafim Joantă al Germaniei. Nu doar IPS-ul nostru Teofan este distrugător și dezbinător de obști creștinești ortodoxe (Codrii Pașcanilor, acum își întinde răutatea și asupra Schitului Rădeni) – ci și „Înaltul” Serafim Joantă – el distruge comunitate ortodoxă veche la Hamburg, care cu greutate și-a obținut propria biserică ortodoxă românească, lucru rar în diaspora! Ce contează! Prelatul o distruge, luîndu-le credincioșilor preotul care a mucenicit, împreună cu ei, la zidirea bisericii, și de zid, și de inimi! – Citiți cu atenție Scrisoarea Deschisă de la http://www.comunitatea.de, observați amănuntele, și trageți concluzia METODEI care se aplică de către ierarhi!

  1. Stimate „AMS”, e cazul să înțelegeți, dvs și toți cei ca dvs (de aceea v-am și aprobat „comentariul”), că „normaliatea” – ca revers al „anormalității” de care vorbiți, NU MAI POATE FI paravan pt NELEGIUIRI ÎN BISERICĂ. Astuparea nelegiuirilor NU POATE NICIODATĂ duce la vreo normalitate. Vă deranjează „scrisorile acestea VIRTUALE”? Dar pentru cei mulți și obidiți a lăsat Dumnezeu această colosală armă VIRTUALĂ, stimate „AMS”! Singurii care o urăsc sînt CRIMINALII NERVOȘI CĂ LI SE DEMASCĂ FAPTELE CRIMINALE. Ne gîndim că poate nu faceți totuși neapărat parte dintre ei (?).
   Pe de altă parte, credeți că obștea de la Hamburg a recurs cu ușurință la comunicarea acestei SILNICII în spațiul virtual? Personal, avem convingerea că NU. Obștea românească creștin-ortodoxă de la Hamburg a recurs la spațiul virtual ca la ultimă soluție de strigare a OBIDEI EI înaintea IPS.ului Serafim Joantă în primul rînd, dar și înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor. Așa că nu fiți supărat. Să vă supărați doar atunci cînd s-ar dovedi că situația descrisă în scrisoarea „virtuală” este neadevărată.
   În continuare, am saluta orice noutate legată de această parohie românească de la Hamburg. Ne întrebăm cît și ce s-a rezolvat din mult prea trista – și prea CARACTERISTICA – situație descrisă în plîngere. Zicem CARACTERISTICĂ, deoarece EXACT ACEASTA ESTE APUCĂTURA onoratei noastre ierarhii ȘI ÎN ȚARĂ, practic PESTE TOT.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s