DACIA

· February 10, 2015 · Edited ·

” Sunteţi singura ţară din Europa care are scrisă istoria în propriul ei aur. ”
“Aveţi peste 6000 de ani de istorie a aurului ! Este istoria voastra şi numai cine nu vrea, nu o priveşte la adevărata ei valoare. “
– Barbara Deppert Lippitz, expert international autorizat.< Am reuşit să identific o continuitate artistică a motivelor moştenite prin preluarea tradiţiei. Este vorba, în special, de motivul şarpelui, prezent ca un laitmotiv în arta geto-dacă.
Dacă intram în camera tezaurului de la Muzeul National de Istorie din Bucureşti, putem să citim ce a însemnat aurul de-a lungul istoriei voastre milenare. După părerea mea, sunteţi singura ţară din Europa care are istoria scrisă în propriul ei aur. Şi asta este un lucru rar şi exceptional, de care puteţi să fiţi mândri. Probabil ca numai in America de sud, la Bogota, în celebrul muzeu al aurului, putem vedea expus aurul indienilor, dar aceasta reprezinta doar o parte a istoriei lor si nu o intreaga istorie gravata in aur, asa cum aveti voi. Nici la Luvru, nici la British Museum ?i nici în muzeele din Statele Unite nu gasim ce exista în muzeul dumneavoastra de istorie. Sigur, au multe exponate de aur si aceste muzee, dar ele apartin altor culturi decat ale tarilor respective. Este regretabil ca voi, romanii, nu ati profitat de aceasta istorie scrisa in aur, asa cum ati fi meritat. Si cand spun “ați fi meritat”, ma gandesc la ceea ce istoria voastra a insemnat pentru Europa, la forta pe care aurul vostru a avut’o in construirea unei civilizatii demne de marile civilizatii ale lumii. Aici, la voi, nu gasim aur cumparat sau obtinut prin cuceriri, ca in celelalte muzee ale lumii. Aici vorbim, in exclusivitate, de aur autohton. Revenind la ce inseamna bratarile pentru istoria voastra, in primul rand, ele sunt o dovada ca dacii prelucrau propriul lor aur. Iar in al doilea rand, ele probeaza ca dacii aveau mult aur. Analizele de laborator, efectuate la Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele, nu pot fi contestate de nimeni si ele dovedesc ca aurul poarta amprenta Muntilor Apuseni. Perioada dacica a insemnat mult aur, ravnit de toata lumea antica. Romanii stiau bine de existenta acestei bogatii imense, iar razboaiele lor au avut ca scop, in primul rand, imbogatirea. La cucerirea Daciei, romanii s-au îmbogăţit consistent, atat cu aurul public, cat si cu cel privat, din tezaurul regal. Apoi, aceste bratari demonstreaza, fara indoiala, potentialul creativ al mesterilor daci. Ne demonstreaza ca acesti veritabili artisti orfevrieri ai Daciei prelucrau aurul cu o lejeritate si cu o dexteritate native, asemenea copiilor care se joaca cu plastilina sau cu lemnul cioplit. Aveau exerciţiul prelucarii lui, îl cunoşteau foarte bine. Dacii aveau o experienţă solidă în prelucrarea aurului, o tradiţie moştenita, am putea spune.
Daca este sa incadram acest eveniment al descoperirii si cercetarii acestor bratari in istoria europeana, putem spune, acum, fara nici o indoiala, ca aurul dacic şi-a găsit definitiv locul în cronologia exploatarii, prelucrarii si utilizarii aurului, in contextul istoric european.
Acest teritoriu a fost in toate epocile foarte bogat în aur. Au fost gasite artefacte de aur, raspândite de-a lungul istoriei voastre, mai numeroase decat in alte tari. Dincolo de granițele voastre, aurul costa foarte mult, iar munca pentru prelucrarea lui era enorma, facuta cu mari sacrificii. Ceea ce aici nu a fost cazul. Aur se gasea, iar mâna de lucru era asigurata de meşteri pricepuţi, cu o veche tradiţie. Aurul se prelucra in aceste ţinuturi înca din neolitic şi era aur extras din Muntii Apuseni. Aveţi peste 6000 de ani de istorie a aurului ! Este istoria voastra şi numai cine nu vrea nu o priveste la adevarata ei valoare. Din neolitic, din perioada bronzului, a fierului, din perioada dacică, din cea a influenţelor elenistice, din cea româna, din cea a migraţiilor şi continuând cu evul mediu şi epoca modernă, totul s-a bazat pe una si aceeaşi tradiţie a prelucrarii aurului autohton. >
#getia #dacia #aur #bratari #muzeu #romania
#muzeul_national_de_istorie
#barbara_deppert _lippitz

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s