v. și: https://www.youtube.com/watch?v=2t83GOy2zLo – Pr. Serafim BĂDILĂ – Predică 24 11 2013, Parohia Sf. Cuv. Parascheva, Gherla
Părintele Serafim Bădilă – un ziditor al sufletelor prin CUVÂNT și CARTE
de Delia FLOREA
Uneori rezonanţa cuvintelor, a slovelor din Carte, se aseamănă cu sunetul de aramă al clopotelor de la mănăstire şi aşterne veacurile, unul după altul… Continuitate cu timp şi fără de timp se strămută cu stăruinţă în har revărsat!
Marele Bătrân de la Petru-Vodă, Iustin Pârvu, sfântul care s-a născut în ceruri în anul 2013, ne îndeamnă să lecturăm asiduu îndeosebi Sfânta Scriptură, vieţile sfinţilor şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi: „Dumnezeu o să ne ceară socoteală pentru că nu am citit […]. Pentru că sunt atâtea cărţi în care poţi găsi sfaturi pentru orice problemă ai avea. Ne plângem că nu mai avem povăţuitori şi duhovnici iscusiţi, dar nu îi vedem că ei trăiesc prin cărţile pe care noi nu le citim!”
Un astfel de povăţuitor şi duhovnic iscusit este ieromonahul Serafim (Nicolae) Bădilă, actualul duhovnic al Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci” din Căşiel. S-a născut la 6 octombrie 1948, în satul Deal, aparţinător comunei Câlnic din judeţul Alba şi a urmat cursurile şcolii elementare din satul natal, iar apoi a frecventat cursurile Şcolii Pedagogice din Deva. După absolvire, le-a fost dascăl copiilor de la Şcoala cu clasele I-IV din Râmeţ. Atras fiind de viaţa monahală, dar mai ales dovedindu-se foarte evlavios şi smerit, la îndemnul părintelui Arsenie Boca, numit „Sfântul Ardealului”, în anul 1988 a intrat ca ucenic la Mănăstirea Afteia aflată în comuna Săliştea (jud. Alba). Apoi a plecat la Mănăstirea Izbuc (jud. Bihor), unde în 1991 a fost tuns în monahism, primind numele şi ocrotirea deosebită a Sfântului Serafim, cel care a vieţuit în Sarov. Este absolvent (promoţia 1994) al Facultăţii de Teologie aparţinătoare universităţii din reşedinţa bihoreană.
În calitate de ieromonah, a slujit pentru început în Centrul Eparhial Oradea. A fost duhovnic la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din municipiul de pe malul Crişului, la cârmuirea căreia se află una dintre surorile sale, stavrofora Mina Bădilă, şi unde s-a închinoviat cea care le-a dat viaţă. Referitor la această fiinţă dragă, în articolul-interviu Dumnezeu are multe Magdalene pe care le aşteaptă să devină Sfânta Maria Magdalena, care se află consemnat în revista „Familia ortodoxă”, părintele menţionează: „Mama era, prin darul dânsei, o femeie creştină, dintr-o familie cu zece fraţi. Căsătorită fiind, apoi văduvă la bătrâneţe şi trecând prin cinul monahicesc, ca Maica Mihaela, eu zic că a fost cea mai bună mamă. A fost o mamă bună pentru că era credincioasă. Citea Psaltirea, o „Psaltire” pe noapte, şi mergea cu noi pe la mănăstiri […] A fost o femeie care a ştiut să rabde, să ierte şi să iubească mult”. Stavrofora Pavelida Bădilă, o altă soră a sa, este stareţă la Mănăstirea „Buna Vestire”, aflată în acelaşi municipiu.
În anul 1993, duhovnicul a fost transferat la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din Căşiel (jud. Cluj). Cel de-al doilea hram al acestui aşezământ monahal, aflat într-un „loc frumos şi binecuvântat”, unde oamenii învaţă să preţuiască „plânsul fericit” şi „dulceaţa din amar”, se sărbătoreşte în ziua „Bunei Vestiri”, la 25 martie. Obştea monahală, aflată sub oblăduirea plină de tact, pricepere şi bunătate a stareţei Varvara Georgiu, a reuşit, „prin evlavie şi rugăciune”, să transforme acest sfânt lăcaş într-o veritabilă oază de cultură şi spiritualitate, aflată permanent în comuniune de Duh şi Adevăr.
Aici, în ateliere, mâinile dibace ale maicilor îngemănează în broderia ce brăzdează neasemuit moliciunea mângâietoare a catifelei cu strălucirea satinată a veşmintelor liturgice şi a „icoanelor îmbrăcate”. Clipe de aleasă rugăciune zugrăvesc cu măiestrie splendide motive florale inspirate de revărsarea trandafirilor şi a crinilor din tinda raiului. În împărăţia de linişte, frumuseţe şi farmec a vetrei duhovniceşti, într-o împletire de har şi culoare, se înalţă bineţea, fie că aceasta o simţi din vorbele măicuţelor, din gesturile lor pline de pioşenie, ori din rânduiala locului… Să ne îndreptăm paşii într-acolo.
Părintele Serafim a făcut din Căşiel, acest loc de neuitat pelerinaj pentru credincioşii veniţi „din toate zările şi depărtările”, un sanctuar de rugă şi învăţătură izvorâte din solemne slujbe şi predici ziditoare. Cei încărcaţi cu nebănuite, apăsătoare nevoi sufleteşti şi trupeşti vin aici să-şi desferece inimile înlănţuite de poverile lumeşti, trecătoare, spre a se împărtăşi cu pace şi bucurie duhovnicească din izvorul cel veşnic, tămăduitor, al Sfintelor Taine.
Unele mărturii ale celor ce au trecut pe la Căşiel, „dovezi ale faimei şi ale binefacerii acestei vetre mănăstireşti”, dar şi referitoare la „duhovnicul plin de har”, sunt adunate în câteva volume semnificative iar altele se află, răzleţe, în diferite bloguri postate pe internet. Dintre acestea, reproducem câteva semnificative note:
Ioan de la Chiuieşti: „M-a ajutat Dumnezeu să-l întâlnesc pe părintele Serafim şi asta mi-a schimbat viaţa! Toţi cei care au gustat din bunătăţile duhovniceşti şi din dragostea obştii de acolo sunt vrăjiţi. Niciunde nu L-am simţit mai aproape pe Dumnezeu!… Şi asta nu e doar părerea mea, ci a tuturor celor care au stat acolo”.
Blogu’ lui Saurian: Părintele Serafim Bădilă „mă face să mă gândesc la primele zile de la întoarcerea mea spre Hristos, când citeam Ne vorbeşte părintele Cleopa, deoarece de multe ori în predicile sale face referire la întâmplări din aceste cărţi […] Părintele Serafim este un om smerit, copilăros, glumeţ, blând, dar care poate fi şi dur uneori. Ce e frumos la acest om? […] Se foloseşte de orice prilej ca să propovăduiască Evanghelia. Merge la conferinţe «anti-cip» şi nu vorbeşte despre «cip», ci despre Evanghelie, Spovedanie, Împărtăşanie, post, rugăciune, în general despre viaţa duhovnicească. Are un deosebit simţ al umorului, dar nu ia omul în băşcălie. Când am fost la mănăstire l-am auzit spunând: «Toţi lucră, numai popa stă!» sau când era Postul Mare şi a venit să ia mâncare mai devreme decât la ora stabilită pentru obştea de maici, glumea spunând: «Iar trişează popa!» sau când dorea cineva să se spovedească sau să îi ceară sfat spunea: «La popa ăsta dacă vrei să vorbeşti trebuie să îi dai bani». Dar niciodată nu primeşte bani, nici măcar pe pomelnice. Îmi povestea o prietenă că odată, în prezenţa ei, părintele Serafim s-a întâlnit cu o maică amărâtă pe care a întrebat-o ce face, iar maica i-a răspuns: «Ce să fac? Păcate». Atunci sfinţia sa a întrebat-o: «Dar de ce te iei după mine?» În acelaşi timp este un om foarte smerit. A fost întrebat la o conferinţă dacă de când dă mai greu dezlegare la Sfânta Împărtăşanie îi vin mai puţini credincioşi la spovedit şi a răspuns: «Oamenii sunt foarte naivi. De-ar şti cât de păcătos sunt, nu ar mai veni». E un părinte cu mult har, care îţi lasă o puternică impresie după întâlnirea cu sfinţia sa. Mi-e foarte drag, deşi fiind un duhovnic sporit mi-e şi foarte frică, deoarece ştiu că poate fi foarte dur cu păcatul!” Pe tânărul „Saurian” l-a atras felul simplu al sfinţiei sale, l-au atras poveştile şi concursurile destinate copiilor, la care nimeni nu a câştigat, dar toţi au fost premiaţi. L-a atras faptul că le-a dat tuturor „premiu cu interes”, şi anume să citească din cărţile de rugăciuni dăruite şi, „când s-au plictisit, să asculte CD-urile primite cu predici ale părintelui Visarion Iugulescu şi ale părintelui Arsenie Boca […] M-a atras faptul că, nu ştiu din ce cauză, a împărţit multe cărţi de rugăciuni unor oameni din oraşe diferite, pentru a le duce în închisorile din respectivele locuri”. L-a atras faptul că l-a văzut pe îndrăgitul părinte spovedind neîntrerupt, ore întregi, chiar până târziu în noapte, „stând acolo ca un mare duhovnic”.
Predicile şi cuvintele sale de învăţătură sunt remarcabile, iar discursul său, fermecător prin simplitate, precizie, şi cu nuanţe sentimentale mişcătoare, ajută auditoriul să pătrundă într-un univers presărat cu poveţe şi mesaje profunde. Vorbele Părintelui ajung cu limpezime domoală în suflet, înnobilând clipa şi îndeamnă la adânci trăiri scăldate în evlavie! Tematica abordată este ancorată profund în stringenta realitate cotidiană, ridicându-se la nivelul provocărilor lumii contemporane şi, mai mult, oferă soluţii pertinente în general, dar şi adecvate fiecăruia, în parte.
Ne avertizează în legătură cu periculozitatea vaccinurilor actuale, întrucât ne scad imunitatea şi ne transformă în „legume”! De asemenea, ne sfătuieşte să nu acceptăm primirea şi utilizarea actelor cu cip-uri biometrice, deoarece în spatele acestora se ascunde de fapt pierderea propriei libertăţi şi instaurarea sclaviei omului faţă de antihrist! Abordează cu mult tact problema spinoasă a celor ce cad în capcanele ecumenismului, riscând să ajungă chiar până la apostazie.
Neobositul părinte de la Căşiel susţine interesante conferinţe (organizate în special de ASCOR) în diferite oraşe (Baia Mare, Cluj-Napoca, Oradea) care atrag un public numeros. O parte dintre acestea sunt postate pe internet: „Cuvânt despre duhovnici”, „Despre mântuirea sufletului”, „Cuvânt către tineri”, „Taina Căsătoriei” ş.a. Are un interes deosebit pentru cultul sfinţilor şi moaştele acestora, pentru martirii neamului şi pentru cei ce au pătimit pe nedrept în temniţele comuniste. Deseori colindă penitenciarele din întreaga ţară, dăruind celor privaţi de libertate cuvinte de mângâiere, cărţi, DVD-uri etc. Distribuie anafură, agheasmă şi-i spovedeşte cu multă răbdare pe cei doritori.
Blândul Părinte utilizează o modalitate de propovăduire itinerantă. Cu ocazia recentei sale vizite la Baia Mare, în cursul zilei de 17 iulie 2013, a donat Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” numeroase volume cu tematică religioasă, şi DVD-uri care concentrează în mod armonios învăţături de credinţă: acatiste, paraclise, cântări bisericeşti; filme (,,Binecuvântată fii, închisoare!”, „Mihai Viteazul”, „Pintea Viteazul”, „Vlad Ţepeş”, „Nadejda”, „Ostrov”); istorisiri religioase; piese de teatru audio (,,Antonel”); impresionante predici ale unor remarcabile personalităţi care au avut tăria de a păstra vie „flacăra dreptei credinţe” în pofida furtunilor vieţii, pe care le-au înfruntat împlinind poruncile evanghelice: Arsenie Boca, Bartolomeu Anania, Visarion Iugulescu.
Pe aceştia şi pe mulţi alţii asemeni lor, părintele Serafim îi pomeneşte atunci când oficiază slujbele, dar îi prezintă drept modele vrednice de a fi urmate şi în cadrul cuvântărilor: Protosinghelul Nicodim Măndiţă cel care ne-a demonstrat că îndeletnicirea cu cititul cărţilor religioase nu poate lipsi din viaţa creştinului autentic şi, mai mult, aceasta ajută la propăşirea noastră spirituală; Părintele Iustin Pârvu, „un Bătrân frumos, la care au alergat nenumărate cete de oameni”, cel care a petrecut ultima „Săptămână a Patimilor” la Mănăstirea Căşiel, acolo unde la slujba de Înviere a strigat cu glas stins, dar plin de dragoste, pentru ultima dată: „Veniţi de luaţi lumină!”
Lumina din sufletele noastre este urmarea învierii născute prin credinţă şi cultură, la porţile cărora stau Cuvântul şi Cartea!
Sună clopotele-cuvinte…
Sună pentru cei de aici, de pe pământul românesc, pentru cei plecaţi în alte zări ale lumii de aici, dar şi ale celei de dincolo.
Sună slovele-clopote… Le auziţi?
Bibliografie selectivă:
,,Atitudini”, revista Fundaţiei Iustin Pârvu, an. 5, 29 iul. 2013.
Pădurean, Augustin, Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” – Valea Căşielului, 2008.
Paisie, Semnele vremurilor din urmă, Bucureşti, Egumeniţa, 2013.
Pop, Silviu, Mănăstirea Căşiel, Baia Mare, Proema, 1998.