TEZAURUL GETIC DE ARGINT PUR (98%) DE LA ERNEI DESCOPERIT DE UN UNGUR
Un important tezaur din perioada dacică, descoperit în comuna Ernei din județul Mureș.
Un tezaur getic complex, conţinând peste 60 de piese din argint şi trei obiecte din aur, a fost descoperit în comuna Ernei, din judeţul Mureş, specialiştii fiind de părere că datează de la jumătatea secolului I î.Hr.
Cel care a făcut importanta descoperire, Harsany Zsolt, a dezvăluit faptul că a fost extrem de emoţionat atunci când a găsit primele piese şi când s’a gândit că ar putea fi vorba de un tezaur. El a precizat că a luat imediat legătura cu directorul muzeului şi că a predat piesele autorităţilor chiar a doua zi.
Importanta descoperire arheologică a fost prezentată vineri, într’o conferinţă de presă, de directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, care a precizat că este vorba de cel mai important tezaur din perioada respectivă din colecţia muzeului.
Tezaurul a fost identificat în urmă cu aproximativ zece zile de Harsany Zsolt, un regizor din Mureş, care are ca pasiune, în timpul liber, căutarea de comori.
Directorul Muzeului Judeţean Mureş a spus că piesele, de o valoare „inestimabilă”, au fost curăţate şi conservate, în fază primară, de un specialist, pentru a putea fi prezentate, întrucât sunt realizate dintr’un argint pur, de 98 la sută, sunt foarte fragile şi este foarte important ca ele să fie conservate.
Arheologul Daniel Cioată, de la Muzeul Judeţean Mureş, a explicat că acest tezaur din argint, prin morfologia pieselor „se înscrie în cadrul tezaurelor aparţinând civilizaţiei getice clasice” şi a adăugat că, după ce au fost analizate atent piesele, tezaurul a fost datat, cu aproximaţie, „undeva pe la jumătatea secolului I, î.Hr.”.
Arheologul a spus că este un tezaur complex, care conţine peste 60 de piese de argint, la care se adaugă alte trei obiecte din aur.
Arheologul Daniel Cioată:
„Este vorba de un set de piese de podoabă, e un set complex, pentru că el cuprinde aproape tipurile de obiecte cunoscute în perioada civilizaţiei getice – coliere, brăţări, pandantive, lanţuri, diferite verigi. Printre cele mai importante obiecte sunt cele trei coliere din bară de argint, două dintre coliere sunt torsionate, iar al treilea este format dintr’o bară simplă. Este o caracteristică a acestor seturi de coliere, dacă sunt trei găsite, două dintre ele au aceeaşi morfologie, în timp ce al treilea diferă.”
Acesta a amintit că au mai fost identificate o serie de brăţări realizate din bară de argint, „destul de masive”, sau din sârmă de argint, două seturi de fibule, dar şi mai multe pandantive.
Din punct de vedere al metalului din care au fost confecţionate, cele mai importante piese ale tezaurului sunt trei pandantive din aur, care au formă de amforă.
Arheologul a opinat că tezaurul a aparţinut unu nobil din rândul societăţii dacice, iar importanţa sa este dată şi de faptul că a fost găsit într’o zonă în care descoperirile de epocă getică sunt destul de puţine.
Daniel Cioată:
„Acum, prin complexitatea lui, prin faptul că piesele sunt destul de masive, prin faptul că lipsesc, de exemplu, cerceii, ne putem gândi, într’o primă fază, că a aparţinut unui nobil, unui bărbat, din rândul societăţii getice, din acea perioadă. Importanţa tezaurului este dată, din punct de vedere ştiinţific, pe lângă complexitate, pe lângă modul în care s’au păstrat piesele, este dată şi de faptul că a apărut într’o zonă, în zona Mureşului Superior, unde aşezările, fortificaţiile, în general descoperirile de epocă dacică, sunt destul de puţine.”
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a spus că este un moment deosebit şi că este foarte important ca acest tezaur „să rămână acasă” şi să fie expus la Târgu Mureş:
„Pentru noi, aceste descoperiri sunt foarte importante, deoarece cunoştinţele noastre despre trecutul acestui judeţ vor fi mult mai vaste, mult mai largi (…) Pentru noi, ca şi Consiliu Judeţean şi ca Muzeu Judeţean Mureş, cel mai important este ca acest tezaur să rămână acasă, deci să fie expus la Târgu Mureş şi pentru acest lucru, cum am făcut şi până acum, îl vom sprijini pe directorul muzeului, domnul Soos Zoltan, ca într’adevăr acest tezaur să rămână în Târgu Mureş. (…) Cred că, dacă aceste exponate vor fi expuse în Muzeul Judeţean, avem posibilitatea să avem chiar mai mulţi vizitatori, chiar să atragem turişti din alte zone ale ţării, pentru că este vorba de un tezaur care, după cum am înţeles de la specialişti, datează de circa 2000 de ani, dar date mai concrete vom avea când va fi expertizat în Bucureşti.”

 vom avea când va fi expertizat în Bucureşti.”

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
După ce am mai investigat cît de cît, am dat și peste următorul articol:

Home » Istorie » Tezaur DACIC spectaculos din aur și argint, descoperit în urmă cu 10 zile în județul Mureș

Tezaur DACIC spectaculos din aur și argint, descoperit în urmă cu 10 zile în județul Mureș

Zi-de-zi.ro: O descoperire de proporții a fost făcută acum 10 zile, în localitatea Ernei, unde un tezaur format din 64 de piese de aur și argint a fost descoperit accidental de Harsányi Zsolt, actor, regizor și director al Departamentului de Teatru și Arte Vizuale la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, care în timpul liber se ocupă de un hobby mai puțin obișnuit – arheologia.

Piesele au fost identificate acum aproximativ 10 zile, după care au fost curățate și conservate de restauratorul muzeului într-o fază primară ca să poată fi prezentate și desigur să fie stabilizate. Fiind dintr-un argint pur 98%, ele sunt foarte fragile, deci este important ca ele să fie conservate.

Piesele au aparținut unui nobil dac.Daniel Cioată, arheologul muzeului, a oferit mai multe detalii în ceea ce privește descoperirea. „Este vorba de un tezaur din argint, care prin morfologia pieselor se înscrie în cadrul tezaurelor aparținând civilizației dacice clasice. Însă analizând puțin piesele, le-am putut data mai restrâns undeva în apropierea sec. I î.Hr. Este vorba de un tezaur complex care conține peste 60 de piese de argint la care se adaugă alte 3 obiecte din aur. Este un set complex de piese de podoabă care cuprinde aproape toate tipurile de obiecte cunoscute în perioada civilizației dacice și aici vorbim despre coliere, brățări, pandantive, lanțuri, diferite verigi. Printre cele mai importante obiecte sunt cele trei coliere din bară din argint, două dintre ele sunt torsionate, iar al treilea este format dintr-o bară simplă. De regulă aceste seturi de coliere, două dintre ele au aceeași morfologie în timp ce al treilea diferă. Întâlnim apoi o serie de brățări realizate din bară de argint, destul de masive, sau din sârme de argint. Apoi amintim două seturi de fibule care din punct de vedere morfologic se aseamănă, însă au dimensiuni diferite, iar faptul că ele sunt asemănătoare și câte două, iarăși putem vorbi despre seturi de podoabe, de perechi. Apoi amintim pandantivele, care vin prinse pe haine sau coliere, sub formă de toporaș, realizate din tablă de argint, apoi pandantive-tijă, care, iarăși un lucru important, pe una din ele s-a păstrat o mărgea de sticlă, iar celelalte mărgele le-am găsit separat, deci știm unde ar trebui să meargă și restul. Urmează cele trei pandantive din aur care au formă de amforă. Prin faptul că piesele sunt destul de masive, că lipsesc cerceii, ne putem gândi într-o primă fază că a aparținut unui nobil bărbat din rândul societății dacice din acea perioadă”, a spus Daniel Cioată.

Căutările independente dau rezultate. „Muzeul Județean Mureș este implicat în mai multe activități în ceea ce privește îmbogățirea patrimoniului național cultural. Un element important din acest proces de îmbogățire este activitatea persoanelor care obțin autorizația pentru detectoare. În ultimul deceniu, în toată Europa suntem martori ai unui boom în ceea ce privește descoperirea de tezaurelor noi, la fel și în județul Mureș, și ne bucurăm de aceste descoperiri. De multe ori s-a pus problema de ce nu instituțiile de specialitate identifică. Răspunsul este foarte simplu: asemenea tezaurizări nu se fac în situri arheologice cunoscute sau în așezări, ele sunt accidentale, sunt ascunse. Domnul Harsányi a avut norocul să identifice tezaurul”, a spus Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş. De când s-a permis folosirea în Europa a detectoarelor de către persoane obișnuite, cu o simplă autorizație, numărul tezaurelor descoperite s-a dublat, a spus directorul muzeului. (Citește continuarea aici: Zi-de-zi.ro)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s