https://m.activenews.ro/prima-pagina/ABERANT-Mihai-Eminescu-judecat-impreuna-cu-Mihai-Tirnoveanu-la-Curtea-de-Apel-Targu-Mures-pentru-nationalism-dupa-o-postare-pe-Facebook-162781

ABERANT! Mihai Eminescu judecat împreună cu Mihai Tîrnoveanu la Curtea de Apel Târgu Mureș, pentru „naționalism”, după o postare pe Facebook

DE VICTOR RONCEA  /  Marţi, 22 septembrie 2020

Liderul Asociației Calea Neamului, dr. Mihai Tîrnoveanu, a anunțat pe contul său de Facebook că începe Procesul în care este acuzat de o fundație maghiară că discriminează ungurii din România, între altele pentru că l-a citat pe Mihai Eminescu, pe care probabil reclamagiii l-ar dori pus din nou sub lacăt sau ars în piața publică, așa cum au făcut bolșevicii cu Opera publicistică a marelui român. Mihai Tîrnoveanu mai este acuzat și că a apărat Cimitirul Internațional Valea Uzului în fața invaziei maghiare de anii trecuți. Interesant că n-am auzit nimic despre condamnarea maghiarilor extremiști care au profanat crucile eroilor români de la Valea Uzului acoperindu-le cu pungi negre de gunoi, în schimb constatăm că apărătorul legalității este tras în judecată. Am analizat cu Mihai Tîrnoveanu într-un interviu lămuritor situația legată de cererea aberantă căreia i s-a dat curs la Curtea de Apel Târgu Mureș, în ciuda respingerii acesteia de către CNCD.

Victor Roncea: Domnule dr. Mihai Tîrnoveanu, cum ați ajuns „inamicul public nr. 1” al activiștilor maghiari pentru autonomie teritorială?

Mihai Tîrnoveanu: Povestea a pornit de fapt în 2014 când am urcat împreună cu profesorul Florin Palas Dealul Doboi, din Harghita, unde se află si cimitirul satului. Crucile de acolo, înclinate de vremuri, povestesc istoria maghiarizării românilor, povestesc despre cum s-a rupt o Taină, cea a Botezului, despre cum Ion cel viu a devenit Janos pe Crucea de mormânt, si despre notarul Ion Ardelean ucis de unguri în 1944. De aici au început acțiunile desfășurate pe Calea Neamului. Bineînțeles că acestea au deranjat structura maghiară din interiorul si exteriorul României. Faptul că cineva, într-un cadru organizat, se împotrivește expansiunii maghiare în România, atât în Transilvania, Moldova cât si în politica de la București, Parlament si Guvern, pune în pericol îndeplinirea planurilor de obținere a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic a unei zone ce reconfigurează fosta graniță trasată de Diktatul de la Viena. Mai grav pentru ei este faptul că mii de oameni de pe întreg cuprinsul țării, prin diferite forme de manifestare, au răspuns Prezent în acțiunile noastre organizate de noi în Covasna și Harghita, dar și la București, cu prilejul protestelor împotriva Codului Administrativ, prin care limba maghiară devenea a doua limbă oficială în stat.

La Valea Uzului extremiștii maghiari au turbat

VR: Știu că v-ați implicat în consolidarea statutului Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului în acela de Cimitir Internațional, ceea ce a declanșat din nou furia extremiștilor maghiari, care au și batjocorit crucile eroilor români de acolo, într-un mod barbar (chiar, nu au fost depistați încă profanatorii de morminte)?

MT: Chestiunea Cimitirului Internațional Valea Uzului a supărat Ungaria și UDMR cel mai tare. Acolo, domnul primar al orașului Dărmănești a amplasat un Monument pentru toți eroii si Cruci de căpătâi ostașilor Armatei Române căzuți în Primul Război Mondial, restabilind astfel caracterul inițial, de Cimitir Internațional, din perioada interbelică. Calea Neamului împreună cu Primăria Dărmănești a inițiat comemorarea acestor Eroi, de Ziua Eroilor, în 2019. Ni s-au alăturat mai multe asociații din țară. Eu începusem să scriu despre situația de la Valea Uzului cu vreo lună înainte chiar de episodul pungilor negre puse pe Crucile militarilor români. Nu știu nici eu ce s-a întâmplat cu profanatorii de morminte deși unii dintre ei și-au făcut publice faptele mizerabile pe Facebook. Parcă erau turbați, oricum. Dar a venit 6 iunie, Ziua Eroilor, care a fost punctul culminant: 5000 de români s-au adunat din întreaga țară, în creierii munților, pentru a apăra acele Cruci și pentru a participa la o slujbă de pomenire a Eroilor. Nucleul tare al UDMR, cele mai importante consilii județe ale UDMR, au mobilizat aproximativ 250 de oameni în fața porții cimitirului, blocând-o în același timp cu un lanț prins de un lacăt. Aceasta a fost mutarea lor ”inteligentă”. Bineînțeles că după o mică busculadă, angajații UDMR au plecat de unde au venit si Ziua Eroilor, Înălțarea Domnului, s-a ținut de către români cu cinstea cuvenită.

VR: Slavă Domnului! Dar nu v-au iertat. Apoi ați fost reclamat…

„Ce vor antiromânii aceștia viscerali – să-l cenzureze pe Eminescu?”

MT: După doar o lună si ceva, am primit din partea CNCD o citație, în urma plângerii formulate de fundația maghiară Szekler Monitor din Harghita, privitoare la întreaga mea activitate desfăsurată pe teren, precum si la 14 texte publicate pe Facebook. ce făceau referire la situația de la Valea Uzului, Codul Administrativ prin care limba maghiară devine a doua limbă oficială în statul român, Cheile Bicazului, fenomenul maghiarizării care continuă si astăzi, precum si la o postare de-a mea în care dădeam un citat din Mihai Eminescu – „Românul Absolut”, așa cum îl definea Petre Țuțea, caracterizat de reclamant ca fiind „xenofob”. Acuzațiile la adresa mea erau de „incitare la ură”, „discriminare” și „propagandă naționalist-șovină”. Despre publicistica Poetului Național al României se făceau afirmații de-a dreptul denigratoare, precum aceea că „se știe” – „se știe”, auziți!, ca pe vremea comuniștilor cu „las’ că știm noi mai bine” – așa, revin și citez, „se știe că în general a fost una exagerat naționalistă, în multe cazuri antisemită”. Cum își permite acest neica-nimeni să facă asemenea afirmații despre Marele Român MIhai Eminescu? Iar Curtea de Apel Târgu Mureș să-l ia în seamă? Pe banii și timpul nostru! Despre ce era vorba în postarea mea? Era un citat dintr-un articol clasic, publicat la tinerețe de Eminescu în revista de la Budapesta „Federațiunea” – „Echilibrul” – disponibil și pe site-ul Mihai-Eminescu.Ro și pe Wikisource și în monumentala ediție a Academiei Române dedicată Operelor lui Eminescu. Ce vor antiromânii aceștia viscerali – să-l cenzureze pe Eminescu? Ba bine că nu! Și ca să fie clar, vi-l ofer și cititorilor Dvs, pentru că este perfect valabil și azi:

„Ungurii nu sunt superiori în nimica națiunilor cu cari locuiesc la un loc; și acest palat de spume mincinoase cu care au înșelat Europa e, de aproape privit, forma ridicolă a unor pretențiuni ridicole. (…) Să ne uităm deplin sub zdreanța de purpură ce o pun ei pre profunda lor mizerie și să vedem cum faptele concrete izbesc în față acele abstracțiuni statistice ce ei le prezintă lumei și cum toată viața lor publică e o parodie.”

VR: Mi-aduc aminte că la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu s-a întâmplat nimic până la urmă, în sensul că nu ați fost amendat după audiere (video mai sus). Dacă CNCD nu a considerat că ați discriminat cum de s-a mers mai departe cu aberația maghiară?

MT: Da, la CNCD s-au spălat pe mâini! După aproape un an de zile, CNCD a ”rezolvat” dosarul, dând un raspuns strict tehnic, ajungand la concluzia că fundația maghiară nu are calitatea procesuală pentru a formula astfel de acuzații. Consider că CNCD s-a spălat astfel pe mâini, pasând previzibil dosarul în justiție. După acest verdict, am primit din partea Curții de Apel Târgu-Mureș o cerere de întâmpinare, la solicitarea fundației maghiare ca această instituție să anuleze verdictul CNCD și-n același timp să judece pe fond dosarul meu. Am depus Întâmpinarea. La scurt timp, Curtea de Apel m-a citat în calitate de pârât, pe 24 septembrie, ora 12. În acest stadiu mă aflu acum, urmând să mă prezint, joi, la judecată.

„De partea mea este Adevărul”

VR: Credeți într-o judecată dreaptă?

MT: Nu-mi este teamă. De partea mea este Adevărul. Nu am discriminat pe nimeni, niciodată nu m-am pronunțat împotriva etniei maghiare, ci împotriva politicii antiromânești duse de statul ungar și de UDMR pe teritoriul Românie. Este o mare diferență….Iar fenomenul maghiarizării nu l-am inventat eu, el este descris de mari istorici români si se vede cu ochiul liber si în prezent, mai ales în Harghita si Covasna. Sunt zeci de localități care poartă pecetea acestui dezastru, unde românii au fost nevoiți de-a lungul timpului să-și abandoneze limba si credința, fiind lăsați fără școală si biserică românească.

VR: Spuneați într-o filmare că suntem într-un război programatic în care Dvs doriți doar pacea. Constat că această abandonare a etnicilor români aflați în nevoie, în teritorii ocupate – fie că vorbim de românii de pe pământurile românești din Ucraina, fie că vorbim de cei aflați sub ocupație în inima țării -, a devenit, din păcate, o practică a celor care au capcanat statul român. Așa că nu pot să nu mă gândesc că de fapt se dorește sancționarea Dvs doar pentru a scădea moralul românilor din Harghita, Covasna și Mureș. Ce părere aveți?

MT: Eu sper ca românii din Harghita si Covasna să nu dea înapoi, căci acesta este scopul demersurilor împotriva Libertății de a fi Român, să-i intimideze pe cei care s-au alăturat acțiunilor noastre. Cei care m-au reclamat vor să inducă următorul lucru: nu vă mai asociați cu unul care este acuzat de incitare la ură, că nu e bine…ar fi mult mai bine să stați cuminți, supuși, că uite ce se poate întâmpla! Este un război hibrid, prin care se dorește subminarea încrederii de sine a românilor, inducerea fricii si depunerea completă a armelor. Strategii acestui atac murdar uită însă un singur lucru: în Harghita si Covasna sunt printre câteva sute de mii de cetățeni români de etnie maghiară, 100.000 de români, iar aceștia au vreo 20 de milioane de frați si surori de sânge si credință. Raportul este chiar mai bun decât la Valea Uzului. Sunt sigur că oamenii din țară vor fi nu punctual de partea mea, ci de partea luptei pe care am dus-o si o duc împreună cu ei. De partea Luptei pentru afirmarea Identității Naționale.

VR: Aveți avocat? Dar încredere în justiție?

MT: Da, am avocat, pe doamna Marina Ioana Alexandru, care m-a ajutat si în 2019 la apărarea pe care am susținut-o la CNCD. Mă bucur că este avocata mea, atât pentru faptul că îmi cunoaște și înțelege toate demersurile mele, cât si pentru faptul că nu s-ar speria de un eventual telefon primit din ”întâmplare” de ”undeva”. Am toată încrederea în ea. Am încredere si în justiție, căci ar fi culmea ca un om care acționează cu bună-credință, după puterile sale, pentru România, să fie găsit vinovat pentru acest lucru, în România. Dar mai presus de toate, am încredere în Dumnezeu și-n Neamul meu.

VR: Vă întoarceți așadar în orașul studenției Dvs, pentru că știu că ați fost lider al Ligii Studenților din UMF Târgu Mureș. Ce veți mai face în afară de prezentarea la judecată?

MT: În primul rând mă voi duce să pun o lumânare pentru românii uciși de unguri în martie 1990. Apoi mă voi duce să-i strâng mâna supraviețuitorului măcelului unguresc, călcat în picioare până aproape de moarte de actualul patron al firmei HELL, care se plimbă nestingherit la noi în țară și face afaceri de milioane de euro în România. Bătrânul mutilat, Mihai Cofar, este un erou uitat de unii dar niciodată de noi.

VR:Vă mulțumim și așteptăm la rândul nostru, cu încredere în Justiția Română, respingerea acestei acțiuni neîntemeiate. Extrase din plângerea fundației maghiare (clic dreapta pentru a mări/descărca imaginea):

ADVERTISEMENTnull

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews
ADVERTISEMENTnullCOMENTARII (4)

 • SCHUSTER22.09.2020 09:26″discriminează ungurii din România, între altele pentru că l-a citat pe Mihai Eminescu”

  da…inchizitia
 • GREWISHKA22.09.2020 09:45QED. Se vede de la o posta. Nici nu mai stiu de cate ori v-am spus ca Romania nu este condusa de romani, ci de evrei, unguri si tigani. Asa-zisii politicieni romani sunt niste marionete care presteaza un circ tamp si nimic altceva.
 • GREWISHKA22.09.2020 09:46QED. Se vede de la o posta. Nici nu mai stiu de cate ori v-am spus ca Romania nu este condusa de romani, ci de evrei, unguri si tigani. Asa-zisii politicieni romani sunt niste marionete care presteaza un circ tamp si nimic altceva.
 • MARIAN0122.09.2020 09:50Pesediștii să nu uite că alegerea lui Asztalos Csaba pt un nou mandat de 5 ani la conducerea CNCD, această veritabilă poliție a gândirii – unealtă antiromânească tocmai bună în mâna Budapestei, s-a făcut și cu sprijiul pesedeului.

ADVERTISEMENThttps://7fd4554e1e399d463e10b432748e86e6.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

ARTICOLE RELAȚIONATE

 1. DISCRIMINARE. Cine sunt cei care prigonesc creștinii ortodocși la Sfânta Parascheva: Un reformat, un Bahaist musulman, un unitarian și un catolic „taliban”. FOTO cu Raed Arafat Baha’i. ActiveNews cere Guvernului: Lăsați credincioșii să vină la Sfântă!
 2. „Și prin sufletul tău, popor român, va trece sabie!”. Cuvânt de solidaritate al ÎPS Calinic Botoșăneanul față de credincioșii români întristați de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva
 3. CUVÂNTUL IERARHULUI. PS Macarie: Stimați oficiali ai statului român, boala nu se combate cu metode polițienești, cu „sechestrarea” abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva
 4. La doi ani de la Referendumul Familiei, deputatul PNL Ovidiu Raețchi depune un nou proiect de lege privind „parteneriatul de viață” pentru homosexuali: „Ar fi stingheritor pentru România să încheiem și anul 2020 fără o formă juridică specifică”
 5. Ordonanță de Urgență controversată. „Se vinde ultima bucată de Românie. Cu mască și fără mască” – Ilie Șerbănescu. „Guvernul Orban și BNR speculează economic pandemia în favoarea acționarilor privați ai băncilor” – Radu Soviani. „Miză de 20 miliarde Euro”
 6. „Ne luăm STAREA DE LIBERTATE înapoi!”. 1000 de oameni protestează în Piața Universității împotriva restricțiilor și cer demisia lui Raed Arafat. Jandarmeria a blocat instalarea sonorizării încercând sabotarea momentului artistic al naistului Nicolae Voicu
 7. Interzis și la Putna? Filtre de Poliție între Neamt și Iași pentru a împiedica credincioșii să ajunga la Sfânta Parascheva
 8. La Iași și București, pentru Libertate. „Iohannis, Orban și cu Arafat or să ne închidă din nou de Crăciun” – O româncuță către jandarmii de la Sfânta Parascheva. În Piața Universității, maestrul Nicolae Voiculeț a cântat la nai Deșteaptă-te, române! VIDEO
 9. Mamă din județul Constanța, testată pozitiv la Covid, dar asimptomatică, refuzată de spitalele din zonă pentru o urgență a fiicei ei. DSP a obligat-o să se autoizoleze 14 zile, în ciuda testelor ulterioare, cu rezultat negativ. VIDEO
 10. Se așteaptă noi proteste la Iași la Sfânta Parascheva. Părintele Constantin Sturzu: Nu vom izola racla cu sfintele moaște în catedrala din Iași, așa cum cere DSP. Ce se întâmplă acum e cel mai mare abuz din 1990 încoace asupra libertății de conștiință

HMergi susDespre noiContactPublicitateTermeni și condițiiConfidențialitate

© Copyright 2020 ActiveNews.ro.Toate drepturile rezervate.
O creație Direct Design

TSS7 Trafic.ro - Clasamente si Statistici site-uri

https://s7.addthis.com/static/sh.f48a1a04fe8dbf021b4cda1d.html#rand=0.1061283629423111&iit=1602382483417&tmr=load%3D1602382483305%26core%3D1602382483366%26main%3D1602382483401%26ifr%3D1602382483431&cb=0&cdn=0&md=0&kw=&ab=-&dh=m.activenews.ro&dr=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&du=https%3A%2F%2Fwww.activenews.ro%2Fprima-pagina%2FABERANT-Mihai-Eminescu-judecat-impreuna-cu-Mihai-Tirnoveanu-la-Curtea-de-Apel-Targu-Mures-pentru-nationalism-dupa-o-postare-pe-Facebook-162781&href=https%3A%2F%2Fm.activenews.ro%2Fprima-pagina%2FABERANT-Mihai-Eminescu-judecat-impreuna-cu-Mihai-Tirnoveanu-la-Curtea-de-Apel-Targu-Mures-pentru-nationalism-dupa-o-postare-pe-Facebook-162781&dt=ABERANT!%20Mihai%20Eminescu%20judecat%20%C3%AEmpreun%C4%83%20cu%20Mihai%20T%C3%AErnoveanu%20la%20Curtea%20de%20Apel%20T%C3%A2rgu%20Mure%C8%99%2C%20pentru%20%22na%C8%9Bionalism%22%2C%20dup%C4%83%20o%20postare%20pe%20Facebook%20%7C%20ActiveNews&dbg=0&cap=tc%3D0%26ab%3D0&inst=1&jsl=1&prod=undefined&lng=ro&ogt=&pc=men&pub=ra-5f7fa970c5a7f6a5&ssl=1&sid=5f826a93d32a9bff&srf=0.01&ver=300&xck=0&xtr=0&og=&csi=undefined&rev=v8.28.7-wp&ct=1&xld=1&xd=1null

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s