ph-online.ro

http://ph-online.ro/rss/item/117735-am-stat-legat-in-ati-zile-in-sir-povestea-unui-inginer-care-a-rupt-mansonul-si-a-aruncat-cu-un-monitor-in-usa

“Am stat legat în ATI zile în şir”. Mărturia inginerului Gabriel Toma care s-a salvat de la a fi asasinat cu premeditare în spital pentru că a rupt manșonul și a aruncat cu un monitor în ușă

Publicat in Ştiri Naţionale Luni [29 mar 21], 08:11

“Am stat legat în ATI zile în şir”. Povestea unui inginer care a rupt manșonul și a aruncat cu un monitor în ușă
“Am stat legat în ATI zile în şir”. Povestea unui inginer care a rupt manșonul și a aruncat cu un monitor în ușă
Gabriel Toma, un zdrahon de om, inginer specializat în comunicaţii, fost baschetbalist, este unul dintre miile de ieşeni care au trecut prin „iadul” ATI COVID. Este, din fericire, printre cei care au scăpat cu viaţă. „Am avut pronostic de 2,5%. Ai mei căutau deja preot”. Dincolo de boala care l-a adus de trei ori în pragul morţii, experienţa trăită în spital este cutremurătoare. Gabriel Toma descrie cum zile întregi a stat ţintuit la pat, legat de mâini, fără măcar să i se explice de ce. Sau fără să i se explice măcar cu ce era înţepat zilnic. „Exact ca într-un lagăr de exterminare a fost. Am încercat de două ori să evadez”, spune bărbatul, pe un grup de socializare destinat foștilor bolnavi de Covid. «Diagnostic – COVID; observaţie – agitat psihomotor». Asta i-a transformat internarea într-un coşmar din care nu a mai crezut că va scăpa cu viaţă. Şi de care nu ştie dacă, psihic, va mai scăpa vreodată. El acuză însă modul inuman în care a fost tratat, în condiţiile în care era cu psihicul şi fizicul la pământ. Ce spune conducerea spitalului? Cât de corectă medical este legarea de pat? Până unde poate merge aceasta?

Gabriel Toma are 54 de ani, şi a fost internat pe 13 noiembrie anul trecut, dar a „evadat cu bilet de voie” după 32 de zile. Dintr-o lună, trei săptămâni a fost la cunoscutul Spital Modular de la Leţcani. „De trei ori resuscitat, de două ori intubat. M-am detubat singur… Detubarea a fost şansa mea, personalul medical renunţând la acest procedeu, punându-mi o mască CPAP”, povesteşte el pe grupul respectiv.

„Am tras de manşoane până mi-au intrat în carne”

Dat fiind faptul că primise pe foaie observaţia „agitat psihomotor” pe lângă diagnostic, prognosticul de supravieţuire dat de medici a fost de 2,5%. „Aşa le-au spus aparţinătorilor mei, care căutau preot petru deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale părinţilor, la sfatul lor, ca să se pregătească”. Gabriel Toma spune că, în pustietatea salonului, multă vreme a delirat, făcându-şi în minte zeci de scenarii, trăind filme întregi care i se păreau extrem de reale. „Lipsa de comunicare a personalului medical, în special în secţia de ATI, este incredibilă. M-am simţit în toate cele trei săptămâni – în care am fost resuscitat de trei ori, intubat de două ori – exact ca într-un lagăr de exterminare. De altfel, am încercat de două ori să «evadez»”. Uşa salonului era mereu închisă. Deşi, bolnav fiind, a dărâmat un monitor şi a aruncat în uşă cu el pentru a scăpa.

Gabriel Toma nu acuză pe nimeni de faptul că a fost legat de pat, dar spune că rănile lăsate la mâini le va purta probabil toată viaţa. „Imobilizarea pacienţilor «agitaţi psihomotor» ar trebui făcută cu acele manşoane late, căptuşite pe interior cu pâslă, manşoane care împiedică blocarea fluxului sanguin către palme. Eu aveam nişte mâini ca nişte pâini… Nu mi le recunoşteam. Am tras de ele până mi-au intrat în carne. Am urme care probabil le voi purta toată viaţa, drept amintire de «bună purtare» a personalului medical. Iarăşi lipsă de comunicare: nimeni nu îmi spunea de ce trebuie să treci prin toate astea. Sedat fiind, nu conştientizam multe”, mai spune el. În salon erau 12. Uşa se deschidea doar atunci când venea mâncarea sau le făceau tratamentul. În rest, povesteşte Gabriel Toma, erau singuri… Unii mureau singuri. „M-au găsit de două ori cianotic, detubat, ţinînd în mână tubul. Mai şi glumeau, că arătam ca Statuia Libertăţii, cu mâna întinsă în sus, cu tubul în ea. Nu supravegheau nimic! Am avut un noroc fantastic că nu am murit. Cât de greu ar fi fost ca mereu să fie o cameră video care să supravegheze ce se întâmplă?”

„Mă trăgeau, mă împungeau cu acul fără un cuvânt”

În cele trei săptămâni de ATI COVID i-au rămas în minte şi două „siluete empatice”, singurele care comunicau cu el de fiecare dată când intrau în salon.”O rezidentă înaltă, filiformă, care vorbea cu mine şi îmi mai explica ce se întâmplă, şi o asistentă medicală care, la fel, efectiv suferea împreună cu mine. Cinste lor! Doar lor! Ceilalţi, cărora ar merita să le spun restul, mă tratau ca pe un animal cu care degeaba vorbeşti că oricum nu te înţelege. Mă trăgeau, mă împungeau cu acul, îmi băgau pastile cât încape în mine, fără un cuvânt. Dacă întrebam ceva, vorbeau cu vocea aia cu ton ridicat cu care vorbeşti cu cel mai puţin la minte. Mă minţeau, pasau responsabilitatea dintr-o parte în alta”, relat Gabriel Toma.

Povesteşte în contiuare cum, într-un moment de delir, când vroiau să îl strângă mai strâns de pat, s-a zbătut până a reuşit să rupă o legătură. În mişcare, a lovit un monitor. „Atunci, un domn, pe care nu îl voi uita toată viaţa, asistent sau mai degrabă infirmier, s-a urcat cu genunchii pe toracele meu. Noroc că sunt un munte de om. Am 1,96 m, fost sportiv, nu sunt vreun ghiocel. I-am simţit greutatea şi locul în care s-a proptit cu genunchii în piept vreo lună. Repeta cu obstinaţie, ca un bătăuş de stradă: «Tu ştii cine sunt eu? Eu sunt…» Îi voi reţine numele cât oi fi. Cine ştie cum ne intersectează viaţa drumurile… Din nou însă revin în minte două combinezoane, femei ambele. Empatice, implicate, care vorbeau cu mine. Îmi explicau ce mi se întâmplă, cum mai evoluează boala. Le-aş ţine în braţe toată viaţa mea!”, spune fostul pacient.

La ATI dormi cu moartea alături

La ATI, timpul te doboară „atemporal”. Nu ştii cât e ceasul, nu ştii dacă e zi sau noapte. „Doar dacă salutau cei care intrau, o dată la câteva ore, realizai dacă e dimineaţă, amiază, seară, noapte… Începusem să trag concluzii logice: dacă e iaurt, e 6-7-8 dimineaţa; dacă vine cu perfuzia, e amiază. Cât de greu ar fi să pui un ceas pe perete, vizibil tuturor? Nimeni nu realizează ce confort poate crea unui muribund conştientizarea trecerii timpului”, îşi deapănă coşmarul Gabriel. Iar la ATI dormeai cu moartea alături. Îşi dădeau seama că s-a mai dus unul dintre ei când apăreau panourile mobile în jurul unui pat, şi sacii negri aduşi sub braţ, de un infirmier. „Care mai fredona uneori, fluierând uşor, un cântecel”. Un dreptunghi simplu şi negru, cu lăţimea cam de 30 cm, devenea modalitatea de transport pentru cadavre, dus fiind de patru cosmonauţi albi. „Se strângea lenjeria de pat, se dezinfecta patul. Altul la rând! Alte combinezoane albe… Unele siluete le uram. Vorbeau doar între ele; eram doar un corp în care pâlpâie slab viaţa. Ce conversaţii mi-a fost dat să aud îţi poate sta mintea-n loc. Prefer să nu le redau… Nu. Le voi purta în RAM-ul meu, în memoria mea, probabil toată viaţa”, mai povesteşte Gabriel.

Am fost călcaţi de tren, dar cumva, am supravieţuit !

În urmă cu doar câteva zile, Gabriel Toma s-a vaccinat cu prima doză de vaccin. Acum aşteaptă cu nerăbdare rapelul. Pentru cei care ţin morţiş să se ia la trântă cu boala acasă, are nişte sfaturi. „Cel mai important element al acestei boli este oximetrul. Sau pulsoximetrul, acel cleştişor care, pus pe deget, îţi arată saturaţia de oxigen. În jurul acestei saturaţii se învârte totul. Dacă ai saturaţia sub 93, TREBUIE să fii într-un spital, nu poţi sta acasă. Starea ta se poate degrada brusc. Iar Covid-19 este o boală care, cu cât mai rapid reuşeşti să o tratezi cu acele medicamente care nu se dau injectabil decât în spital, cu atât mai mari şanse ai să treci elegant prin ea”. Privind înapoi, Gabriel Toma spune că nu se poate debloca de statusul de pacient COVID. Tremură numai când se gândeşte prin ce a trecut, şi transmite tuturor, vaccinaţi sau nevaccinaţi, să continue să se protejeze. „Pentru că nimeni nu poate şti prin ce am trecut noi, «ATI-iştii Covid-19». Nici noi nu ne-am putea închipui, cu o minte normală, chinurile incredibile. Aveţi răbdare cu noi! Am fost călcaţi de tren, dar, cumva, am supravieţuit!”.

Explicaţie medicală – De ce sunt legaţi unii pacienţi cu Covid?

Este cunoscut faptul că infecţia COVID 19 determină modificări asupra tuturor organelor din interiorul corpului uman. Specialiştii au arătat că una dintre simptome constă într-un grad de encefalopatie a pacientului, un grad de afectare a funcţiei cognitive, determinând o agitaţie psihomotorie. „Această agitaţie psihomotorie îl determină pe pacient să-şi smulgă de pe el device-urile medicale, care, de multe ori, îl ţin în viaţă. Aici, discutăm despre aparatul de ventilaţie mecanică, cateterul venoscentral, cateterul arterial şi alte tipuri de catetere folosite în ATI. Smulgerea lor îi pune viaţa în pericol şi duce la un act medical total ineficient. Unui pacient COVID, deconectarea de la ventilator îi poate aduce prejudicii extrem, extrem de grave chiar dacă e vorba de o deconectare de scurtă durată, personalul medical fiind mereu aproape de pacient.

„Masca ventilatorului trebuie să fie fixă pe faţa pacientului. În momentul în care pacientul se mişcă stânga-dreapta şi îţi scoate masca de pe figură, ventilaţia are de suferit iar pacientul dezvoltă un grad mare de insuficienţă respiratorie”, a explicat Florin Roşu (FOTO), managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Tot în opinia specialiştilor, agitaţia psihomotorie la unii pacienţi COVID-19 este determinată, de multe ori, de boala în sine. „La alţii este vorba de gradul de insuficienţă respiratorie, de o scădere a cantităţii de sânge care ajunge la nivelul creierului şi care determină această agitaţie, hipoxia determinată de afectarea pulmonară. Există şi pacienţi la care apare o decompensare a unei boli psihice”, a mai spus Florin Roşu. Acesta a adăugat că, pe lângă imobilizarea pacientului în astfel de cazuri, ca metodă medicală, există măsuri alternative care constau în aplicarea unui tratament medicamentos format din sedative anxiotice, şi care liniştesc bolnavul ce trece printr-un episod de agitaţie psihomotorie.


Fii prietenul nostru pe Facebook
ADMIN.A
Admin.A
http://www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact: mail-office

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE DE ADMIN.A
Sa nu mai ramana nimic in picioare! Instituțiile de forță ale statului, trimise să mazilească service-urile auto
Sa nu mai ramana nimic in picioare! Instituțiile de forță ale statului, trimise să mazilească service-urile auto
Grecia redeschide magazinele în pofida deceselor şi contaminărilor numeroase
Grecia redeschide magazinele în pofida deceselor şi contaminărilor numeroase
Arafat si Guvernul pregatesc vaccinarea OBLIGATORIE MASCATĂ!
Arafat si Guvernul pregatesc vaccinarea OBLIGATORIE MASCATĂ!
sus
amcumparat.ro
CELE MAI CITITE
Domnule Arafat, nu ne mai vorbiti despre restrictiile din „alte țări”! Alte tari au salarii, autostrazi, spitale si sprijin financiar. Noi murim de foame!
Domnule Arafat, nu ne mai vorbiti despre restrictiile din „alte țări”! Alte tari au salarii, autostrazi, spitale si sprijin financiar. Noi murim de foame!
Luni, 10:16 15308 ori
Asta e sanatos la cap? Vlad Voiculescu, criză de râs în momentul anunțării noilor restricții pentru români
Asta e sanatos la cap? Vlad Voiculescu, criză de râs în momentul anunțării noilor restricții pentru români
Joi, 20:09 14507 ori
Tinerii din Ploiești au strigat în această seară, într-un marș pe străzile din oraș: “Arafat, nu uita, asta nu e țara ta!“ și “Jos, Iohannis!“
Tinerii din Ploiești au strigat în această seară, într-un marș pe străzile din oraș: “Arafat, nu uita, asta nu e țara ta!“ și “Jos, Iohannis!“
Luni, 17:36 13298 ori
Andrei Volosevici, control inopinat la Politia Locala, azi noapte, dupa ce institutia a revenit in subordinea Primariei
Andrei Volosevici, control inopinat la Politia Locala, azi noapte, dupa ce institutia a revenit in subordinea Primariei
Luni, 15:22 12434 ori
Milițianul Godină, un păcălici agramat, cu o circumvoluțiune de la caschetă
Milițianul Godină, un păcălici agramat, cu o circumvoluțiune de la caschetă
Vineri, 16:24 5048 ori
Magda Vasiliu: Nu mai cotizati la sanatate. Nu are rost! Sunt bani furati de un stat care isi calca cetatenii in picioare
Magda Vasiliu: Nu mai cotizati la sanatate. Nu are rost! Sunt bani furati de un stat care isi calca cetatenii in picioare
Marți, 10:44 2939 ori
Tudor Chirilă anunță că începe cel mai mare protest: ATAC VIOLENT la adresa lui Iohannis și Cîțu
Tudor Chirilă anunță că începe cel mai mare protest: ATAC VIOLENT la adresa lui Iohannis și Cîțu
Marți, 17:53 2693 ori
Fostul ministru Ion Ştefan „Grindă” este în stare gravă după ce a fost lovit de macara si a căzut de la 3 metri înălţime
Fostul ministru Ion Ştefan „Grindă” este în stare gravă după ce a fost lovit de macara si a căzut de la 3 metri înălţime
Ieri, 16:57 2152 ori
Sfidarea regulilor la nivel înalt. La o zi după ce Guvernul a anunțat noi restricții, ministrul Raluca Turcan și președinta CJ Sibiu s-au înghesuit într-o remorcă cu opt persoane, între care și un copil, toți fără mască
Sfidarea regulilor la nivel înalt. La o zi după ce Guvernul a anunțat noi restricții, ministrul Raluca Turcan și președinta CJ Sibiu s-au înghesuit într-o remorcă cu opt persoane, între care și un copil, toți fără mască
Marți, 19:40 1943 ori
Sedinta cu scantei la Consiliul Local Ploiesti. USR-istii s-au trezit vorbind in dodii
Sedinta cu scantei la Consiliul Local Ploiesti. USR-istii s-au trezit vorbind in dodii
Vineri, 18:56 1832 ori
GOSSIP
Covid-19| Persoanele cu grupa sanguină A sunt cele mai predispuse infectării. „Pot fi incluse în grupa de risc”
Covid-19| Persoanele cu grupa sanguină A sunt cele mai predispuse infectării. „Pot fi incluse în grupa de risc”
22 Martie 2021 1456 ori
Spirulina, un superaliment cu numeroase beneficii
Spirulina, un superaliment cu numeroase beneficii
23 Martie 2021 839 ori
STUDIU Peste 40% dintre români recunosc că au avut anxietate şi depresie în timpul pandemiei
STUDIU Peste 40% dintre români recunosc că au avut anxietate şi depresie în timpul pandemiei
18 Martie 2021 416 ori
Copyright © 2008 – 2021 Stiri Prahova, Stiri Ploiesti, Tu alegi. Toate drepturile rezervate.
http://www.ph-online.ro a fost cel mai citit ziar online din Prahova in 2008 – 2020, conform trafic.ro

Trafic.ro – Clasamente si Statistici – TS1
ph-online.ro
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s